Alla inlägg under februari 2009

Av Mia - 4 februari 2009 20:11


Detta fotot tog jag på vallhundstävling i Bredaryd, i backspegeln hängde världens största bibba med wonderbaum!!

Härlig attityd hos en tjej!

Mia
Av Mia - 4 februari 2009 18:52

Nedanstående text skrevs för några år sedan som ett inlägg på Vallregs Forum i en tråd om BC som allroundhund, att i aveln väga in andra aspekter än bara vallningen.


Lydnads- och utställningsmänniskorna kanske är inne på rätt spår trots allt. Om vi använder våra hundar till lite vettigare grejor än vallning och sedan avlar på deras bruks- lydnads- agility- och utställningsmeriter så kanske vi ganska snabbt kan bli av med det irriterande vallningsanlaget.
När vallningsanlagen är borta blir vi också av med den snabba signalkänsligheten, så att det äntligen blir en lite sävligare och lugnare hund.
Tyvärr kommer också viljan att lyda och göra sin förare till lags att försvinna, men vad fan det går ju att kompensera med kampdont, godis, tennisbollar och glada tillrop eller hur? Det finns massor av erfarenhet av konstgjord motivation.

Vad som också snabbt måste avlas bort är den djädra arbetskapaciteten, vem vill ha en hund som orkar jobba 10-12 timmar per dag? Vad som behövs är en hund som kan sova lugnt i 10 timmar i lägenheten mens folk jobbar.
Dom här avelsmålen borde ju inte vara så svåra att uppnå, det har man ju lyckats med på i stort sett alla de andra raserna.
Sen borde man med en riktig rasstandard och utställningsverksamhet från SKK kunna ändra på utseendet, och framförallt se till så alla BC ser likadana ut. Idag ser ju vissa inte ens ut som en BC, en del är t.o.m korthåriga, man skall för sjutton inte behöva fråga ägaren vad det är för ras, borde ju vara självklart att de skall se ut som rasstandarden föreskriver.

Vad sägs om att göra en större och kraftigare hund som kan slå sig in i den sista grenen som BCn inte dominerar, nämligen skydds, det hade varit tufft. Vore rätt fräckt om man också avlade fram lite långt hår i huvudet, så att man kan sätta i snygga röda rosetter till jul. Allt går att fixa med rätt avelsmål.
En BC som går "linförighet" eller "fritt följ" (fot) på gräsplanen framför Brukshundklubbens stuga, det är verligen en hund i sitt rätta element. Det är bara löjligt att försöka jämföra det med allt fjantande i hagen bakom djuren. Dessutom trampar dom i skit och luktar sen illa i sängen.

När man sen på söndagen tar sin BC, borsten och pipgrejen och åker till den stora hundutställningen, kan man som de andra utställningsmänniskorna verkligen säga till grannen att man varit och TÄVLAT med sin hund. Vallhundstävlingar, vadå, det är ju bara löööjligt.
Också de här bönderna, som slitit i hundratals år med aveln på BC, och inte kommit längre, den här idealhunden skapar man ju på några generationer, vem sa att avel var svårt?
Se bara hur bra man lyckats förändra jakthundar, brukshundar och andra arbetande hundar, vissa har blivit rena idealhundar som t.o.m klarar av att sova 23 timmar om dygnet. Och dessutom se vackra ut på söndagens utställning, men med så mycket skönhetssömn måste dom ju bli vackra som en dag.

Nu finns det kanske dom av er som tycker lite synd om alla djurägare som genom sina s.k avelsmål tror att dom lyckats få fram en bra vallhund, men vadå, bönderna är ju i alla fall utrotningshotade och det kan knappast något avelsprogram i världen ändra på.
Så ge er nu ut och para på dom riktiga meriterna, agilityplaceringar, lydnadschampionat och ett snyggt utseende, så har vi snart avlat bort vallningen.

Peter Adbro

Av Mia - 3 februari 2009 20:15

 Den 9:e december 2008 blev min son Antes  EU-moppe stulen i Båstad.

Han hade varit sjuk och inte varit på match, men om man inte är sängliggande, vill tränarna att man kommer på träningarna även om man  inte kan träna.

Så var fallet, och när Ante kommer ut är hans moppe borta...

Hans kompisar hjälpte till att leta, och på Malenstranden hittar man en kåpa, den tillhörde hans moppe...

Ante ringde hem och vi körde ner till Båstad för att hämta honom och leta efter moppen, vi såg spår i sanden, men inte moppen.


NU ett par månader sedan får vi inte loss moppen, för att åklagarmyndigheten inte har tid...

Fallet är släppt sedan flera veckor, men polisen har inte fått klartecken från åklagaren att ge ut moppen, och vilken moppe sedan, den är ju totalförstörd och skrot!

Om polisen får klartecken att återlämna moppen till oss, så ska VI hämta den i Laholm, köra den till en auktoriserad verkstad för mopeder, de ska göra en bedömning och ta foton samt skicka detta till försäkringsbolaget, samt förfrågan från oss, med inköpssumma, nya delar osv. sen ska försäkringsbolaget tala om hur vi ska göra....

Varför kan inte mitt vara mitt o ditt vara ditt???

Så mycket problem det skapar!!!


Moppe före slakt


Moppe efter slakt...

Av Mia - 2 februari 2009 18:02

Har ca 50m hem och Ante Joel och Nea i bilen, tittar höger, precis i hagen som på somrarna innehavs av köttdjur, en STOR flock med Hjortar!

Hallå, har aldrig sett så många samtidigt, stannar bilen, de är helt oberörda, kör motoriskt ner rutan, plockar fram mobilen, vad händer då??!!

Jo jag får ett samtal, vilket är Warwick aveny (ska för övrigt byta den till något roligare) och de sticker, vi räknade till 13st kanske någon mer eller någon mindre, hen guuuud så häftigt, måste vara dåligt med mat, det var ju ljust, och helt öppen mark nära vägen.

Sååå spännande!!

Skapa flashcards